Kaip prižiūrėti kojas?

Kojos – moters pasididžiavimas ir puošmena. Joms tenka krūvis kasdien, ypač jei mes dirbame stovimą ar sėdimą darbą, daug keliaujame, mėgstame dėvėti aukštakulnę avalynę.

Kojos, ko gero, labiausiai nusipelno būti puoselėjamos. Tam, kad palepintumėte per dieną pavargusias kojas, pasinaudokite mūsų patarimais.

Moterys žino, jog kojų sveikatai palaikyti reikia pasirūpinti kojų odos drėkinimu,  palepinimu atpalaiduojančiose vonelėse. Tačiau kas ketvirtą moterį kamuoja ir kojų venų problemos, neretai nepasiduodančios įprastinės kojų priežiūros procedūroms.

Nepamirškite nors šiek tiek savo dėmesio kojoms skirti kasdien. Tiek kojų masažas, tiek malonios vaistažolinės atpalaiduojančios vonelės, tiek efektyvūs pratimai atgaivins ir sustiprins jūsų kojas bei paruoš kitos dienos iššūkiams.

Pateiksime šiek tiek pratimų, kurie bus naudingi jūsų kojų kraujotakai:

Judėkite!

 Stenkitės kuo daugiau judėti. Rekomenduojami fiziniai pratimai, skatinantys pėdos ir blauzdos raumenų veiklą ir kraujo „pompavimą”. Ypač naudinga plaukioti, bėgioti, važinėtis dviračiu, šokinėti per šokdynę. Sportuoti reikia reguliariai ir geriausia, jeigu tai atliekate gryname ore. Tai geriausias būdas siekiant atitolinti ar išvengti venų ligų ateityje.

Darykite specialus pratimus.

Jei dirbate sėdimą ar stovimą darbą, nepatingėkite kojoms padaryti pertraukėlės ir jas šiek tiek pamankštinti.

Pratimas sėdint: sėdėdami palieskite grindis tai su kojų pirštais, tai su kulnu. Pratimą atlikite mažiausiai 20 kartų kiekvienai kojai per dieną.

Pratimas stovint: kojos pečių plotyje, viena šiek tiek atkišta į priekį. Laikydamiesi kėdės atlošo kelkite kulnus tol, kol liksite stovėti tik ant pirštų ir jiems perkelsite savo kūno svorį. Tuomet kūno svorį perduokite kulnams, o pirštus pakelkite į viršų. Taip svyruokite 10 kartų, tuomet į priekį pastatykite kitą koją ir vėl kartokite 10 kartų.

Kasdien atlikite kontrastinį dušą kojoms.

Tai sustiprins kojų raumenis ir pagerins kraujo cirkuliaciją jūsų kojose. Prauskite kojas šiltu vandeniu pradedant nuo pėdų ir palengva kilkite link šlaunų. Po 4 – 6 kartų tokią pačią procedūrą pakartokite su šaltu vandeniu. Atlikite apie 10 tokių procedūrų.

Dar geresnį rezultatą gali duoti kiek kitokia procedūra: pripildykite didelį kibirą šalto vandens. Stovėkite kibire ant vienos kojos vis vieną su kita keičiant. Pradėti galite nuo 4 – 6 kartų, o ilgainiui galite tęsti iki 30 kartų. Po procedūros  atlikite apšildančią mankštelę ar užsimaukite šiltas kojines.

Venkite sėdėjimo ir stovėjimo.

Venkite užsitęsusio sėdėjimo arba stovėjimo. Tai gali sukelti kojų skausmus ir patinimą.Sėdėdami atpraskite dėti koją ant kojos.

Pakelkite kojas.

Dienos metu stenkitės pavargusias kojas keletą kartų per dieną palaikyti pakeltas apie 12 – 20 min. Miegokite šiek tiek kilstelėję lovos galą.Rekomenduojamas pakėlimo kampas – 15 cm.

Darykite pertraukėles.

Keliaudami automobiliu, padarykite kojoms pertraukelę kas 2 valandas. Skrisdami lėktuvu, kas valandą atsistokite ir pavaikščiokite.

Sveikai maitinkitės.

Sveikas gyvenimo būdas turi itin didelę įtaką jūsų venų būklei. Aprūpinkite savo organizmą pakankamu kiekiu vitaminų ir mineralų. Su maistu, kurį valgote, turite gauti pakankamą kiekį maistinių skaidulų (kitaip vadinamos ląstelienos). Vidurių užkietėjimas yra vienas iš veiksnių, trukdančių sklandžiai ir greitai kraujui grįžti į širdį. Į savo dienos racioną būtinai įtraukite vaisius, daržoves (ypač žalios spalvos, nes jos itin stiprina kapiliarus) bei rupių miltų produktus. Gerkite pakankamą kiekį vandens.

Venkite karščio.

Venkite  pernelyg didelio karščio. Vietoj karštos vonios rinkitės tonizuojantį dušą, geriausia – kontrastinį. Atsisakykite deginimosi saulėje, soliariume, saunų, pirčių.

Išnaudokite gamtos dovanas.

Daug vaistažolinių augalų turi savyje savybių, padedančių sumažinti skausmą, kylantį dėl venų problemų. Šias savybes turi  kaštonas, hamamelis, rausvažiedė ežiuolė (Echinacea purpurea), medetkos, ginkmedis, asiūklis.Pasinaudokite gamtos dovanomis ir gerkite natūralias arbatas, naudokite tepalus ar kremus, vartokite lašelius ar homeopatinius produktus.

Rinkitės aprangą ir avalynę.

Nedėvėkite aptempiančių drabužių bei neavėkite aukštakulnės avalynės.

Vaikščiokite basomis.

Kai tik turite galimybę, pavaikščiokite basi šlapia žole arba sniego padengta žeme ir vaikščiokite tol, kol paskausta kojas.

Išlaikykite priimtiną kūno svorį.

Stenkitės palaikyti „sveiką“ kūno svorį. Pernelyg didelis antsvoris yra didelis rizikos faktorius kojų tinimui ir venų nepakankamumui vystytis.

Pasikonsultuokite su gydytoju.

Ne rečiau kaip kas du, o jei turite padidintą riziką sirgti venų ligomis, ne rečiau kaip kas vienerius metus, apsilankykite pas kraujagyslių chirurgą.

Mūvėkite kompresines kojines.

Priklausomai nuo jūsų venų būklės, mūvėkite profilaktines arba gydomąsias kompresines kojines ar pėdkelnes.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *