Kojų venų varikozė – pavojų kelianti liga

Išsiplėtusios kojų venos arba varikozė vargina daugelį žmonių. Vieni kenčia dėl kojų patinimo, nuolatinio nuovargio ar skausmo, kiti – jaučia estetinį diskomfortą. Venų varikozė tai kojų venų išsiplėtimas, sukeliamas venų vožtuvų nepakankamumo ir nesandarumo. Dažniausia ši liga paveikia kojų venas, nes ilgas stovėjimas arba vaikščiojimas padidina spaudimą venose. Negydoma ši liga gali komplikuotis į trofines opas ar tromboflebitus (paviršinių venų uždegimą).

 

Dažniausios varikozę sukeliančios priežastys yra šios:

-Paveldimumas (60 proc. moterų ir 40 proc. vyrų šį polinkį paveldi iš tėvų);

-Kojų venų vožtuvų įgimti sutrikimai, pažeidimai;

-Didelis slėgis, tenkantis apatinei kūno daliai (onkologinės ligos, skystis pilvo ertmėje, vidurių užkietėjimas, sunkumų kilnojimas, nėštumas – jo metu padidėjus gimdai, dubens venos patiria didelį spaudimą);

-Nejudrus (stovimas, sėdimas) darbas ar gyvenimo būdas;

-Antsvoris.

Simptomai:

-Padidėjusios, išsiplėtusios kojų venos;

-Sunkumo jausmas kojose;

-Patinusios kojos;

-Kutena, niežti vietas apie išsiplėtusias venas;

-Kojas maudžia ir skauda, jos tvinkčioja.

Profilaktinės priemonės

Visiškai apsisaugoti nepavyks, tačiau yra būdų, kurie gali padėti. Rekomenduojama dėvėti kompresines kojines kaip venų ligų profilaktikos ar gydymo priemonę.  Kojinių paskirstytas spaudimas (didžiausias ties čiurna ir laipsniškai mažėjantis kylant į viršų) stimuliuoja kraujotaką, padeda kraujui sugrįžti į širdį, apsaugo nuo kojų tinimo bei venų trombų susidarymo. Kompresinė terapija sustabdo ligos progresavimą, mažina komplikacijų riziką.

Kompresinės kojinės būna įvairių ilgių, modelių, spalvų, jos skirstomos į skirtingas kompresines (suspaudimo) klases ir paskirtis. Profilaktinės kojinės yra lengvesnio suspaudimo nei gydomosios – gali būti 140 denų, 330 denų ar apspaudimas iki 18mmHg. Jas gali dėvėti vyrai ir moterys. Lengvas profilaktinių kojinių spaudimas ties čiurna palaiko apsauginę kojų venų funkciją, padeda išvengti patinimo, maudimo, nuovargio po ilgo stovėjimo ar sėdėjimo. Gydomosios kompresinės kojinės ties čiurna yra stipresnio suspaudimo nei profilaktinės. Pagal suspaudimą jos dar skirstomos į 4 kompresines klases: 1 kompresinė klasė: 18 – 21 mmHg, 2 kompresinė klasė: 23 – 32 mmHg, 3 kompresinė klasė: 34 – 46 mmHg, 4 kompresinė klasė: ≥ 49 mmHg. Pirmosios gydomosios klasės kojines gali naudoti profilaktiškai padidintą rizikos grupę turinčios moterys (nėščiosios, turinčios antsvorį ir didelę paveldėjimo riziką, geriančios kontraceptikus ir rūkančios). Antros – ketvirtos kompresinės grupės  kojinės skiriamos esant ryškiems pakitimams.

Specialistų individualiai parinktos kojinės ar pėdkelnės suteikia galimybę atsikratyti ne tik kosmetinių problemų, bet tampa ir profilaktine, gydomąja priemone esant venų išsiplėtimui. Nelaukime, kol kojas negrįžtamai sužalos susiraizgiusių venų voratinklis, kuris ne tik atima kojų grožį, sukelia skausmą ir kitus nemalonius pojūčius, bet ir ima grasinti mūsų sveikatai, o  kartais netgi gyvybei.

 

Kompresinies kojines galite įsigyti parduotuvėse:

  • Šiuolaikinė ortopedijaViršuliškių g. 34, Vilnius, +370 612 33 888
  • “Sveikatos stotelė” Vytauto g. 24, Vilnius, +370 612 00 888
  • Elektroinėje parduotuvėje: www.idemus.lt

UAB IDEMUS – Šiuolaikinėje ortopedijoje konsultuoja patyrę Lietuvos kraujagyslių chirurgai (angiochirurgai). Plačiau apie konsultacijas Vilniuje sužinoti galite: Kraujagyslių chirurgų konsultacijos Vilniuje

2 thoughts on “Kojų venų varikozė – pavojų kelianti liga

  1. esant pavirsiniu venu tromboflebitui, paskirta nesioti 2 klases kompresines kojines. ar yra kokia tai nauda, nezinau. taciau, gal jos per tamprios, nes muvet jas tikra kancia. niekaip negerai: nei stovet, nei sedet, nei gulet. geriausia vienodu tempu vaiksciot lauke pusvalandi panasiai. o toliau kas? daktaras liepe 6 men. but su ja. ir taip: nuo pietu jau laukiu vakaro, kol galesiu nusimauti, neramiai galvoju apie ryta, nes vel teks jas uzsitempti. koja vistiek tinsta. nezinau, ka galvoti. dar tik 2 menesiai, kai pradejau nesioti. daktaras leido pakartotinai grizt tik po 6- iu menesiu. skaiciau, jei kojine per anksta, gali ne padeti, o pakenkti. nejaugi, parenkant kojine, atsizvelgiama tik i tai, kokia kompresija reikalinga? kojos apimtis juk daugumoj skirtinga?

  2. Pirkite paprastas , 20,30 ir t.t pėkelnes.taip pat padeda.Jums kurias aunatės yra per mažos,todėl nemalonus jausmas.spaudžia veržia ir t.t.šiaip vaistinėje turi pamatuoti jūsų šlaunies apimtį,to nepadarius aišku bus negerai.Pats eilė metų pėdkelnes įvairių storių;vasarą nuo 20 ar30den.ir puiku.vėsiu metu storesnes40-80den.Esu vyras,tad nereikia raštuotų.nors pasitaiko dėviu visokias.Turiu venų problema diabetas.Esu patenkintas man lengviau.jaučiuosi žymiai geriau.Reikia kad atitiktų Jūsų dydį.Vasarą karštoka,bet ką darysi liga.priverstas
    tad rengiuosi plonesnės po šortais.Nekompleksuoju.Mano sveikata brangiau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *