Kodėl išsivysto kojų venų trombozė ir kuo ji pavojinga

Venų trombozė – trečia labiausiai paplitusi širdies ir kraujagyslių liga pasaulyje, tačiau žmonės apie ją žino per mažai ir rimtai nevertina kylančių pavojų. Kojų venų trombozė – tai ūmus visiškas ar dalinis giliųjų kojų venų spindžio susiaurėjimas ir sutrikęs veninio kraujo nutekėjimas dėl kraujagyslėse susidariusių ir įstrigusių trombų. Tai yra daugiausiai gyvybių nusinešanti liga – nuo kraujagyslės sienelės atsiskyręs trombas gali nukeliauti į plaučius ir užkimšti jų kraujagyslę (tai vadinama plaučių embolija). Dažniausiai kojų venų trombozė įvyksta vyresnio amžiaus, mažai judantiems asmenims, neseniai patyrusiems didelės apimties operaciją, sergantiems ligomis ar naudojantiems medikamentus, didinančius kraujo krešėjimą.

Venų trombozės priežastys

Ir veninės, ir arterinės sistemos trombozę skatina trys grupės priežasčių. Tai vadinamoji klasikinė Virchovo triada:

  • kraujo sudėties ir savybių pakitimai;
  • kraujagyslių sienelės pažeidimai;
  • sulėtėjusi kraujo tėkmė.

Didžiausi venų tromboembolijos rizikos veiksniai yra ilgalaikė nejudra: (skrydžių lėktuvu ar vairavimo metu), didžiosios operacijos, širdies ligos, nėštumas, pakaitinė hormonų terapija, rūkymas, netinkama mityba, nutukimas arba antsvoris, skysčių trūkumas, onkologinės ligos, paveldimi kraujo krešėjimo sutrikimai, ilgalaikis šalčio arba aukštos temperatūros poveikis, medžiagų apykaitos sutrikimai.

Kojų venų trombozės požymiai

Ligos simptomai gali apskritai nepasireikšti arba gali būti nežymūs. Jeigu žemiau išvardinti nusiskundimai pasireiškia po vieną arba keli iš karto, galima įtarti kojų venų trombozę:

  • besitęsiantys skausmai ir jautrumas spaudimui blauzdose, pakinklio duobėje ir/ ar šlaunyje;
  • skausmų sustiprėjimas vaikštant ,stovint,  spaudžiant blauzdos ar šlaunies  raumenis;
  • ryškus kojos patinimas, kai viena koja smarkiai skiriasi nuo kitos;
  • blizganti, pamėlusi ar melsvai pilkos spalvos pažeista koja;
  • karštesnė pažeista koja, kada jaučiamas temperatūros skirtumas;
  • išsiplėtusios ir išryškėjusios venos paviršiuje;
  • vaikštančiam ligoniui visi simptomai būna ryškesni nei gulinčiam.

Gydymas ir profilaktika

Pagrindinis gydymo tikslas – sumažinti komplikacijų, ypač plaučių embolijos, riziką. Dar vienas tikslas − išvengti trombozės pasikartojimo. Šiems tikslams pasiekti gali būti naudojami kraują skystinantys vaistai, krešulius tirpdantys preparatai, kompresinės kojinės.

Medikamentiniui gydymui naudojama pagrindinė vaistų grupė – antikoaguliantai, kurie stabdo trombų augimą ir neleidžia atsirasti kitiems. Trombams tirpdyti skiriama trombolizinių preparatų. Gali būti taikomas chirurginis gydymas – atliekama trombektomija, šuntuojanti operacija, kurios metu nuo trombų išlaisvinamos venos, kraujo tėkmė nukreipiama į kitą koją. Taip pat gali būti taikomas modernesnis trombozės gydymo būdas – lazerinis, kai chirurginės operacijos atliekamos be pjūvių. Po operacijos skiriama medikamentinė profilaktika, kompresinės kojinės, svarbu skatinti ligonį kuo anksčiau pradėti vaikščioti, mažinti kraujo krešėjimą.

Siekiant išvengti kojų venų trombozės, būtina šalinti ir koreguoti rizikos veiksnius. Labai svarbu imtis profilaktikos prieš ir po didesnės apimties operacijų, kai numatomas lovos režimas. Šiuo atveju gali būti skiriama pneumatinė kompresija limfapresu, blauzdos raumenų elektrinis stimuliavimas, kompresinė terapija, kai dėvimos apspaudžiančios kojinės. Gydymo esmė – apspaudžiant galūnę, mažinti veninio kraujo kiekį, didinti jo tekėjimo greitį, paspartinti kapiliarinę kraujotaką. Ilgai gulint ar kitais padidintos rizikos atvejais (po operacijų) rekomenduojamos Sigvaris THROMBO priešembolines kojines iki kelių arba iki šlaunies viršaus.

PriešembolinėsTHROMBO kojinės iki kelių / iki šlaunies viršaus turi laipsninę kompresiją, stipriausią ties čiurna ir tolygiai mažėjančią į viršų.

● Kompresija ties čiurna yra 18-20 mmHg, skaičiuojant pagal HARTA matavimo metodą.
● Orui laidi kojinės medžiaga išlaiko galūnę vėsią, atsparią lokaliems tepalams ar prakaitui.
● Malonios odai.
● Minkštos ir nesudėtingos užsidėti.
● Nesudarančios raukšlių, nesmunkančios nuo kojos.
● Neslankiojanti kulno sritis ir atvira pirštų sritis, leidžianti patikrinti kojų būklę.

Indikacijos:
● Visos situacijos, padidinančios trombozės riziką;
● Operacija (ypač pilvo ir dubens srities);
● Apatinių galūnių kaulų lūžiai ar sutrenkimai;
● Lovos režimas.

Dar viena priežastis, galinti lemti giliųjų venų trombozę, yra nėštumas, nes jo metu padidėja spaudimas dubens ir kojų venose. Nėštumo laikotarpis ir šešios savaitės po gimdymo yra itin pavojingi moterims, paveldėjusioms kraujo krešėjimo sutrikimus. Rekomenduojama mūvėti kompresines kojines ar pėdkelnes nėštumo metu. Kartais, netgi gimdyti patariama mūvint kompresines kojines, siekiančias šlaunies viršų.

Laiku negydant besiplečiančių venų, žmogus kur kas dažniau rizikuoja susirgti giliųjų venų tromboze bei tromboflebitu, todėl kompresinės kojinės nepakeičiama priemonė kiekvienam žmogui, o ypač: dirbantiems ilgo sėdėjimo ar stovėjimo reikalaujantį darbą. Ruošiantis į tolimą kelionę autobusu ar lėktuvu, kai tenka ilgai sėdėti, sutrinka kraujo apytaka kojose, todėl patariama taip pat mūvėti kompresines kojines. SIGVARIS kompanijos TRAVENO kelioninės kojinės dėl savo laipsninės kompresijos (15-18 mmHg) gerina kraujotaką, apsaugo nuo kraujo kaupimosi blauzdose, o patentuota jų medžiaga Meryl® Skinlife stabdo bakterijų dauginimąsi ir panaikina kojų kvapą. Šių kojinių kraštai numegzti taip, kad kojinės nesmuktų. Dėvint TRAVENO kojines jaučiamas biologinis komfortas ir malonus švelnumas, o kojos išlieka tokios, kokios buvo iš ryto ‒ nepavargusios ir neapsunkusios.

Parduotuvėse „Šiuolaikinė ortopedija“ Viršuliškių g. 34, Vilnius, „Sveikatos Stotelė“ Vytauto g. 24, Vilnius ir internetinėje parduotuvėje www.idemus.lt galite įsigyti aukštos kokybės SIGVARIS kompresinių kojinių venų ligų gydymui ir profilaktikai. Taip pat mūsų parduotuvėse rasite platų įtvarų, ortopedinių įdėklų ir batų asortimentą, prekių nėščiosioms, įvairių priemonių reabilitacijai, sportui, sveikatingumui bei komfortui.

UAB „Idemus“ – Šiuolaikinėje ortopedijoje konsultuoja patyrę Lietuvos kraujagyslių chirurgai (angiochirurgai). Plačiau apie konsultacijas Vilniuje sužinoti galite: Kraujagyslių chirurgų konsultacijos Vilniuje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *