Kuo jūsų kojoms gali padėti kompresinės kojinės?

Ne kiekvienas gali pasigirti gražia kojų oda, be išryškėjusių kraujagyslių. Išsiplėtusios poodinės venos nėra vien kojas kojų nepuošianti detalė – tai gali būti rimtos ligos ženklas. Jeigu jaučiate kojų nuovargį, maudimą, kojos tinsta, verta susirūpinti – tai yra dažniausi negalavimai, atsirandantys dėl venų ligų. Laiku negydant besiplečiančių venų, gali kietėti ir randėti kojų oda, ji tampa plona ir blizganti, gali atsiverti opos. Toks žmogus kur kas dažniau rizikuoja susirgti giliųjų venų tromboze bei tromboflebitu. Jau pajutus pirmuosius venų varikozės simptomus, reiktų kreiptis į kraujagyslių chirurgą, kuris paskirs gydymą, padės pasirinkti profilaktikos priemones, leidžiančias pristabdyti ligos progresavimą.

Efektyvi  profilaktikos ir gydymo priemonė yra kompresinės kojinės. Kojinių paskirstytas spaudimas (didžiausias ties čiurna ir laipsniškai mažėjantis kylant į viršų) stimuliuoja kraujotaką, padeda kraujui sugrįžti į širdį, apsaugo nuo kojų tinimo bei venų trombų susidarymo. Kompresinė terapija sustabdo venų ligų progresavimą, mažina komplikacijų riziką.

Kompresinės kojinės būna įvairių ilgių, modelių, spalvų, jos skirstomos į skirtingas kompresines (suspaudimo) klases ir paskirtis. Profilaktinės kojinės yra lengvesnio suspaudimo nei gydomosios – gali būti 140 denų, 330 denų arba su apspaudimu iki 18mmHg. Jas gali dėvėti vyrai ir moterys.Lengvas profilaktinių kojinių spaudimas ties čiurna palaiko apsauginę kojų venų funkciją, padeda išvengti patinimo, maudimo, nuovargio po ilgo stovėjimo ar sėdėjimo. Gydomosios kompresinės kojinės ties čiurna yra stipresnio suspaudimo nei profilaktinės. Pagal suspaudimą jos dar skirstomos į 4 kompresines klases:

-I kompresinė klasė 18-21mmHg;

-II kompresinė klasė 23-32mmHg;

-III kompresinė klasė 34-46mmHg;

-IV kompresinė klasė ≥ 49 mmHg.

Gydomosios kompresinės kojinės yra naudojamos tiek profilaktikai padidintą riziką turintiems žmonėms, tiek gydymui, po operacijų. Pati silpniausia (1-oji) gydomųjų kojinių klasė yra rekomenduojama kaip profilaktinė priemonė turintiems padidintą riziką susirgti venų ligomis. Stipresnės kompresinės klasės kompresinės kojinės yra skiriamos gydytojo. Rekomenduojama kasmet profilaktiškai apsilankyti pas kraujagyslių chirurgą, kuris paskirs reikiamą gydymo formą ir būdą.

UAB „Idemus“ – Šiuolaikinėje ortopedijoje konsultuoja patyrę Lietuvos kraujagyslių chirurgai (angiochirurgai). Plačiau apie konsultacijas Vilniuje sužinoti galite:

Kraujagyslių chirurgų konsultacijos Vilniuje.

„Sigvaris“ kompresinių kojinių asortimentą rasite

www.idemus.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *